sâmbătă, 6 iunie 2009

acrobat de meserie? mai gandeste-te...


Pentru ca m-am apucat de invatat la Psihologia Sanatatii, am zis sa impartasesc cu voi informatii relevante pentru toata lumea.

So, iata un studiu (Alameda California) facut pe 7000 de subiecti urmariti timp de 8 ani (studiu gigant) care a ajuns la urmatoarele 7 caracteristici

comportamentale care reduc semnificativ riscul pentru imbolnaviri:

  • a nu fuma
  • activitate fizica regulata
  • mentinerea greutatii potrivite
  • evitarea gustarilor intre mese
  • mic dejun regulat
  • 7-8 ore de somn pe noapte
  • consum moderat de alcool
Chestiuni stiute de mai toata lumea, nu?!? dar stiati ca...
.... o persoana de 45 de ani care practica 6-7 comportamente amintite drept obisnuinte, va avea o speranta de viata cu 11 ani mai mare decat cea care practica doar 1-3 comportamente?

Adaugand la toatea astea ce ne-a zis Oana Benga (o ador pe femeia asta, by the way) la Psiho Dezvoltarii - ca ce facem acum pe la 20-30 de ani ne defineste ca personalitati pana la adanci batraneti si mai ales - evenimentele din perioada asta o sa ni le aducem aminte cu precadere la varsta a 3-a, eu zic ca ar trebui sa dam mai multa importanta la ceea ce devenim, la cum ne formam, la cum ne asternem...

Tu cate din comportamentele sanogene amintite practici? Nu vrei sa schimbi nimic? Totul e in mainile tale...pana la un punct, inclusiv speranta de viata.

Acum o luna cand ni le-a predat (surpinzator dar eram la curs!!), am identificat numai vreo 3. In momentul de fata, datorita Herbal Lifestyle (mersi Simo!!!) practic 6 din 7 si sunt gata sa ma apuc si de al 7-lea - activitate fizica regulata.
Nu va indemn la Herbal Life (Diana, stiu ca zici ca e o secta si bla, bla) dar un mod de viata sanatos (descris de cele 7 comportamente) iti aduce atatea beneficii incat e greu de crezut de ce numai o mica parte a populatiei il practica.
Un raspuns ar fi ca nu constientizeaza importanta comportamentelor lor.

Ar fi de preferat sa fim mai atenti cu noi, cu cei din jur...pentru ca avem multe chestii de facut, nu?!? iar pentru asta ne trebuie timp...tot timpul din lume!

7 pasi si castigi timp, energie, incredere, stima de sine optima, autoeficacitate ridicata si tot ce vrei...hey, nu e un bullshit psihologic - e pe bune - depinde de noi ce urme lasam in urma noastra, depinde de noi cum pasim pe firul asta atat de subtire numit viata...

de ce sa fii acrobat de meserie cautand tot timpul strategii de evitare a obstacolelor cand poti fii atat de sigur de fiecare pas facut?...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu